Solidna porcja warzyw na obiad.
składniki:
- 4 bakłażany
- 2 żółte papryki
- 4 cebule
- 12 pomidorków
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 3 liście laurowe
- 8 gałązek tymianku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory i cebule pokrój w plastry, papryki w paski. Warzywa posyp solą, pieprzem i listkami tymianku.
- Bakłażany pokrój wzdłuż na grube plastry. Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Delikatnie obmyj i osusz. Na plasterki bakłażana połóż plasterki cebuli, pomidorów i paski papryki.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą, ułóż bakłażany, posyp tymiankiem, liśćmi laurowymi i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
- Skrop oliwą, podlej kilkoma łyżkami wody i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i zapiekaj jeszcze 30 minut.