Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Pieczony indyk – idealny na kanapki

Przedstawiamy przepis na pieczeń z indyka, która idealnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny!

meatloaf-1260712_960_720

składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka, w jednym kawałku

MARYNATA:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 i 1/2  łyżeczki tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

przyrządzanie:

  • pierś z indyka w razie potrzeby opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by mięso było bardziej zwarte i kształtne
  • dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
  • indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
  • indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
  • piekarnik rozgrzać do 180ºC
  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem
  • indyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniu
  • piec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił
  • po upieczeniu mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy