Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Pieczony indyk – idealny na kanapki

Przedstawiamy przepis na pieczeń z indyka, która idealnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny!

meatloaf-1260712_960_720

składniki:

  • 1,5 kg piersi z indyka, w jednym kawałku

MARYNATA:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 i 1/2  łyżeczki tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

przyrządzanie:

  • pierś z indyka w razie potrzeby opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
  • indyka związać sznurkiem nadającym się do pieczenia, tak by mięso było bardziej zwarte i kształtne
  • dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty
  • indyka włożyć do szklanej miski, zalać i natrzeć dobrze marynatą, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a można na cała noc
  • indyka wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
  • piekarnik rozgrzać do 180ºC
  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem
  • indyka, związanego, prosto z marynaty, ułożyć w naczyniu
  • piec w 180ºC przez 1,5 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Na ostatnie 20 min. zdjąć pokrywkę, podlać mięso sosem, który się wytworzył i piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił
  • po upieczeniu mięso całkowicie wystudzić, zdjąć sznurek i wtedy można je kroić

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy