Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Tak przygotowany kurczak będzie niesamowicie soczysty i aromatyczny. Nie jest trudny w przygotowaniu i na długo pozostaje w pamięci. Koniecznie sprawdźcie ten przepis - kurczak pieczony na butelce z piwem. 

coriander-and-black-pepper

składniki:

  • średni kurczak
  • piwo, użyłam ½ l Pilsnera
  • 2 goździki
  • ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe (to właściwie owoce)
Marynata
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, jasnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kilka kropel tabasco
  • 1–2 łyżeczki rozmarynu

przyrządzanie:

  1. Marynata. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i tak przygotowaną marynata nacieramy całego kurczaka – w środku i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
  2. Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając je w ciepłej wodzie. Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Do piwa wrzucamy goździki,  podczas pieczenia piwo będzie spływało po mięsie, a goździki dadzą dodatkowy aromat.
  3. Do brytfanki, wokół kurczaka dodajemy grubo pokrojone (tak jak lubicie) warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę – skrapiamy je oliwą,  posypujemy pieprzem.
  4. Tak przygotowanego kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika na około 1,5h, temperatura 180 ºC. Możemy odlać trochę piwa do kubeczka i polewać nim kurczaka, w trakcie pieczenia. Na pół godziny przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Wyjmujemy i kroimy.
  5. Teraz wiem, że taki kurczak to poezja smaku, fajne jest też to, że samo przygotowanie zajmuje mało czasu, podczas pieczenia należy tylko zaglądać, przemieszać czasem warzywa.Nie zawiodłam się tym sposobem pieczenia, a kurczak wyszedł z wierzchu chrupiący, mięso było soczyste i aromatyczne. Nawet następnego dnia po ponownym podgrzaniu nie był suchy, a warzywa? Na początku miałam wątpliwości co do pieczenia ich razem, ale wyszły dobrze zarumienione, karmelizowane i dzięki cebulce lekko słodkie. Smacznego!

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : PIEROGI Z DYNIĄ I JARMUŻEM >>>