Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, to idealna propozycja na niedzielny obiad, który posmakuje każdemu.Przepis jest niesamowicie prosty, a mięso wychodzi bardzo soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką lub ulubioną kaszą, ja swojego tylko natarłam, a do środka włożyłam plasterek cytryny.
składniki:
- Kurczak z zagrody o wadze 2 kg
- 1 plasterek cytryny
Marynata:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
przyrządzanie:
- Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C, kurczaka wyjmuję z lodówki, aby się ocieplił.
- Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam olej, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszam.
- Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego, do środka wlewam 1 łyżkę marynaty, dodaję plasterek cytryny, nogi kurczaka wiążę sznurkiem. Dokładnie nacieram kurczaka marynatą, posypuję jeszcze majerankiem i solą.
- Tak przygotowanego Kurczaka wkładam do nagrzanego piekarnika, początkowo na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 2 godziny, co jakiś czas polewam wytapiającym się tłuszczem. Kurczaka piekę bez pokrywki.
- Upieczone mięso wyjmuję i zostawiam 15 minut do odpoczynku.
uwagi: