Norweski przepis na łososia pieczonego z pistacjami. Bardzo wykwintny obiad.
składniki:
- 1 porcja świeżego łososia
- niepełna szklanka obranych pistacji
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- 1 łyżka majonezu
przyrządzanie:
- Potrzebujemy naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wysmaruj go masłem.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Wyjąć rybę z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową.
- Drobno posiekać pistacje.
- Do orzechów dodać starty parmezan, majonez, pesto i czosnek.
- Pokryć filety panierką. Ułożyć w naczyniu, przykryć.
- Piec przez około 15 minut, aż panierka będzie lekko brązowa.
- Serwować z ryżem i lekką sałatką.