Sandacz jest rybą słodkowodną, ma białe mięso, jest soczysty i delikatny. W połączeniu z duszoną, cytrusową cykorią otrzymamy potrawę, która znakomicie będzie pasowała na danie obiadowe jak i do kolacji przy świecach…
Składniki:
- filet z sandacza 500 g
- Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 2 saszetki
- cykoria 400 g
- białe wino 50 ml
- cukier 50 g
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- masło 50 g
- sól, pieprz
500 g sandacza pokroić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min.
Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie z masłem, podlać wodą, winem, posypać cukrem i dusić około 10min.
Pod koniec duszenia dodać saszetki herbaty, po 3 min. usunąć je. Rybę podawać ułożoną na cykorii.