Przepis sprzed wieków na aromatyczny piernik na piwie.
składniki:
- 150 g - masła
- 350 g - cukru trzcinowego
- 6 - jajek
- 750 g - mąki
- 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
- 1 opakowanie - przyprawy do piernika
- 1 szklanka - ciemnego piwa
- 350 g - miodu
- 1 garść - rodzynek
- 1 garść - żurawiny
- 1 garść - suszonych moreli
- 1 garść - suszonych śliwek
- 1 garść - migdałów
- 1 garść - orzechów włoskich
- szczypta soli
- sok z cytryny
- cukier puder
przyrządzanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka – po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie dodać pozostałe składniki – przesianą mąkę, sodę, przyprawę do piernika, piwo oraz rozpuszczony i wystudzony miód. Dorzucić posiekane bakalie. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do 2 foremek keksowych (wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą). Piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Udekorować lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Piernik będzie dobry nawet po 4 tygodniach.