Pyszny piernik o wyjątkowym smaku. Marchewka bowiem to niecodzienna towarzyszka tego typu ciasta. Jednak zachęcamy spróbować, bowiem jest niesamowite!
składniki:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
2 jajka
2-3 marchewki (około 250 g)
½ szklanki oleju
4 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady
2 garście orzechów włoskich
½ szklanki suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
przyrządzanie:
Jajka ubijać z cukrem aż zamienią się w jasny kogiel mogiel
Dodać przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Czekoladę w zamkniętym opakowaniu uderzyć kilka razy tłuczkiem do mięsa.
Marchewkę, czekoladę i owce (śliwki, orzechy i żurawinę) dodać do ciasta.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 1 h.