Świąteczne danie w słodkim wydaniu? Pierogi z suszonymi śliwkami! Możesz je podać jako deser pod koniec wigilijnej kolacji. Zobacz jak prosto przygotować pyszne pierogi!
składniki:
- ok. 40 dag suszonych śliwek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- sól
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka miodu
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj szczyptę soli.
- Na patelni roztop masło i dodaj do mąki.
- Stopniowo dodawaj wodę. Ciasto rozrób, aż będzie jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw.
- W tym czasie włóż śliwki do garnczka, dodaj cynamon, anyż, miód i zalej wodą (na wysokość śliwek). Gotuj przez około 20-30 minut, aż śliwki będą miękkie. następnie odcedź.
- Ciasto wałkuj na około 2 cm grubości. Wykrój kółka i wkładaj do środka farsz ze śliwek. Pierogi gotuj w osolonej wodzie.
uwagi:
Pierogi najlepiej polej roztopionym masłem z miodem lub masłem i bułką tartą.