Bardzo oryginalny przepis na przekąskę.
składniki:
Farsz
- 1 kg ziemniaków
- duża cebula
- 25 dag twarogu
- sól, pieprz
- opakowanie kruchych wafli
- jajko
- byłka tarta
- tłuszcz do smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotuj, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Ugotowane, gorące ziemniaki utłucz i dodaj biały ser. Utłucz razem. Dodaj cebulę, przyprawy i wymieszaj.
- Wafel posmaruj dobrze ciepłym farszem po stronie, gdzie są większe kwadraciki, tak, żeby otworki były dokładnie zakryte.
- Po nałożeniu zwiń wafle jak roladę (ciepło ziemniaków sprawia, że wafel staje się wilgotny i elastyczny, wię nie ma żadnego problemu ze zwinięciem go w rulon).
- |Roladę pokrój w dwucentymetrowe plastry. Jajko roztrzep z odrobiną mleka. Plastry mocz w jajku, obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju.