Kto nie lubi pierogów? Chyba większość z nas ma swój ulubiony farsz. Dzisiaj podzielimy się z Wami naszym faworytem. Oto pierogi z dynią i jarmużem. Co powiecie?
składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/8 łyżeczki chili
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- olej roślinny
- 4 szklanki pokrojonych liści jarmużu / 250 g
- 2 szklanki purée dyniowego
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- sól i czarny pieprz
- do podania: podsmażona cebulka lub świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni przykryć ściereczką i odstawić na bok.
- Na dnie patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do gorącego oleju i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i smażyć na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty.
- W międzyczasie zagotować dużą ilość wody w czajniku. Odmierzoną kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie dodać 1 szklankę wrzątku wraz ze szczyptą soli i gotować kaszę pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut.
- Oczyszczony jarmuż przelać wrzątkiem, następnie delikatnie osuszyć i dodać do smażącej się cebulki. Smażyć wszystko razem kolejne 5 minut.
- Kiedy kasza jest ugotowana, a cebulka i jarmuż podsmażone przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dodać purée z dyni i krótko zblendować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką i tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.
- Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Następnie odcedzać i podawać od razu z podsmażoną cebulką, lub układać na dużej tacy aby wystygły.