Pierogi z jagodami. Kto ich nie lubi, nie wie co traci. To smak dzieciństwa i Lata zaklęty w jednym daniu. Na słodko, na szybko, pysznie i zdrowo!
składniki:
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- około 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na pierogi:
- borówki
- jogurt naturalny
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
przyrządzanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz stopniowo dolewaj wody.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Masę wyrabiaj ręką.
Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Podsyp stolnicę mąką.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.
Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około 2 minuty)
Pierogi wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Jogurt wymieszaj z cukrem i podaj z pierogami.