Warte wypróbowania pierogi z łososiem.
składniki:
Ciasto
- 55 dag maki pszennej
- jajko
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 250 g filetu z łososia
- 30 dag tłustego twarogu
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- koperek
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Do garnka wlej litr wody, dodaj plastry cytryny i trochę koperku. Gdy się zagotuje włóż łososia.
- Gotuj na małym ogniu żeby się nie rozpadła. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
- W misce rozdrobnij widelcem łososia, dodaj masło, dodaj masło, pokruszony twaróg i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wysyp mąkę na stolnicę, zrób dołek i wbij jajko. Dodaj sól i oliwę. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Włóż je do woreczka na 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka. Na każde kładź łyżeczką farszu i zlepiaj, a na końcu połącz rogi.
- Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
- Podawaj polane masłem i posypane koperkiem.