Takie pierogi posmakują nie tylko najmłodszym łakomczuchom! Oto przepis na pierogi z rabarbarem według Justyny Pląskowskiej.
składniki:
- 0,2 kg mąki pszennej
- 0,03 l oliwy
- 3 szt rabarbaru
- 0,2 kg truskawek
- 1/6 doniczki mięty
- 0,05 l śmietany 12% kwaśnej
- 0,05kg cukru trzcinowego
- sól
przyrządzanie:
1. Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić rabarbar na rozgrzany rondelek wraz z kawałkiem masła, zasypać cukrem trzcinowym i przesmażać na miękko. Gdy rabarbar będzie gotowy odstawić do ostudzenia.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlać ciepłej wody i energicznie zagnieść ciasto na pierogi.
3. Truskawki wrzucić do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus.
4. Listki mięty przesiekać drobno i wymieszać z kwaśną śmietaną.
5. Na blacie wysypać troszkę mąki i zacząć cienko wałkować ciasto.
6. Wycinać krążki ulubionej wielkości, napełniać farszem z rabarbaru i lepić klasyczne pierogi. Następnie gotować w osolonej wodzie.
6. Pierogi wykładać na truskawkowym musie i polać je miętową śmietaną.