Ciekawa wersja pierogów w stylu włoskim.
składniki:
- 50 dag mąki
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- mrożone warzywa na patelnię z przyprawą włoską
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Z mąki, drożdży, 3 łyżek oleju, soli, wody mineralnej i ciepłego mleka wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Zamrożone warzywa wrzuć na patelnię i duś około 10 minut z 3 łyżkami oleju. Dodaj przyprawę włoską, pieprz i koncentrat pomidorowy.
- Ciasto rozwałkuj, pokrój na części. Nałóż farsz warzywny, zlep brzegi i oprósz mąką.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni C aż się zarumienią.