Pyszne pierogi ze szpinakiem i serkiem ricotta
składniki:
- 350 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 60 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 ml śmietanki
- 20 g masła
- 300 g mąki
- 3 jajka
- sól
przyrządzanie:
- Szpinak umyj, włóż do garnka, podlej wodą i mieszając, gotuj przez 3 minuty.
- Ricottę rozetrzyj widelcem. Szpinak odcedź i odciśnij, drobno posiekaj, połącz z ricottą. Dodaj parmezan, gałkę i jajka. Nadzienie dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
- Z mąki, jajek i soli wyrób ciasto. Wygniataj, aż będzie gładkie. Rozwałkuj na cienki placek.
- Na jednej połowie w małych odstępach ułóż niewielką porcję nadzienia. Przykryj drugą połową placka i dociśnij. Pokrój na kwadraty.
- Pozostaw na 2 godziny.
- Roztop masło i wymieszaj ze śmietanką. Pierogi gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu polej śmietanką i posyp parmezanem.