Pyszna pieczona pierś ze słodkim aromatem żurawiny - to nasza propozycja na andrzejkowy obiad. Co Wy na to?
składniki:
- opakowanie piersi z gęsi
- 3-4 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- woda do podlewania
- konfitura żurawinowy
przyrządzanie:
-
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Przyprawiamy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
- Następnego dnia, wyciągamy gęś, skórę nacinamy i obsmażamy ją aż nabierze złocisto – brązowego koloru.
- Po tej czynności, wkładamy gęś do patelni z grubym dnem i pieczemy przez ok. 2h, w temp. 200stopni, podlewając co jakiś czas wodą a później sosem który się wytworzył.
- Przed podaniem ściągamy skórę, a piersi podajemy z konfiturą żurawinową.