Przepisy z ciasta francuskiego zawsze są banalne w przygotowaniu. Tym razem proponujemy pierś z kurczaka w towarzystwie warzyw.
składniki:
1 ciasto francuskie
350 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
1 serek kremowy serek
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
garść szpinaku
kilka pomidorków
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 marchwi
kilka kropel sosu sojowego
2 plasterki żółtego sera
1 jajko
przyrządzanie:
Paprykę, marchew trzemy na tarce o grubszych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z warzywami, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem. Odstawiamy.
Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części, ubijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części i na środku każdej kładziemy naszego kurczaka. Smarujemy go serkiem (około 1 łyżka na kurczaka).
Na serek nakładamy warzywka.
Zawijamy roladkę, na wierzch nakładamy plasterek żółtego sera (można sobie pomóc wykałaczką aby podczas pieczenia nic się nie rozwaliło.
Gotowe roladki smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wkładam je do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piekę przez ok. 30 minut.