Oto przepis na kremową zupę, która zaskakuje intensywnością smaku i ostrym aromatem. Zupa krem z papryki i chili!
składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- czosnek- 2 ząbki
- suszony majeranek
- tymianek
- sól, pieprz, ostra papryka
- bulion z kurczaka
- słodka śmietanka 0,5 szklanki
- chili - 1 sztuka
przyrządzanie:
- Papryki i chili myjemy, wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka nabierze ciemnego koloru. Wyjmujemy je.
- Cebulę i czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion drobiowy.
- Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gotujemy.
- Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę i przyprawy. Mieszamy.