Oto przepis na kremową zupę, która zaskakuje intensywnością smaku i ostrym aromatem. Zupa krem z papryki i chili!
składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- czosnek- 2 ząbki
- suszony majeranek
- tymianek
- sól, pieprz, ostra papryka
- bulion z kurczaka
- słodka śmietanka 0,5 szklanki
- chili - 1 sztuka
przyrządzanie:
- Papryki i chili myjemy, wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka nabierze ciemnego koloru. Wyjmujemy je.
- Cebulę i czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion drobiowy.
- Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Gotujemy.
- Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę i przyprawy. Mieszamy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















