Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pikantna zupa z ciecierzycy plus kukurydza

Coś dla miłośników pikantnej kuchni. Zupa z ciecierzycy i kukurydzy. W sam raz na popołudniową rozgrzewkę. 

chickpea-soup

 

składniki:
1 szklanka ciecierzycy 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku pomidory z puszki 4 łyżki ugotowanych ziaren kukurydzy bazylia papryka słodka, ostra sól, pieprz oliwa

przyrządzanie:

  • Ciecierzycę przygotowujemy dzień, a konkretnie noc wcześniej.
  • Zalewamy ją zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Wody powinno być dwa razy więcej, ponieważ przez ten czas cieciorka ją wchłonie i podwoi swoją objętość.
  • Po nocy ciecierzycę odcedzamy, przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą do wysokości ziaren i gotujemy. Po pół godzinie cieciorka znów ląduje w sitku, przelewamy ją zimną wodą, do garnka nalewamy nowej i gotujemy kolejne pół godziny z dodatkiem kostki rosołowej, lub na wywarze. Ziarna powinny być miękkie, ale chrupiące.
  • Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy się delikatnie zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, aż trochę zmięknie. Posypujemy obficie słodką i ostrą papryką i nadal chwilę smażymy.
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki i suszoną bazylię – wszystko razem jeszcze przez chwilę podgrzewamy na patelni, po czym przelewamy do wywaru z ciecierzycą, dodajemy kukurydzę i  chwilę gotujemy doprawiając do smaku solą i obficie pieprzem.

SPRAWDŹ PRZEPIS : 8 produktów, które zawierają najwięcej soli >>>