Coś dla miłośników pikantnej kuchni. Zupa z ciecierzycy i kukurydzy. W sam raz na popołudniową rozgrzewkę.
składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
pomidory z puszki
4 łyżki ugotowanych ziaren kukurydzy
bazylia
papryka słodka, ostra
sól, pieprz
oliwa
przyrządzanie:
- Ciecierzycę przygotowujemy dzień, a konkretnie noc wcześniej.
- Zalewamy ją zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Wody powinno być dwa razy więcej, ponieważ przez ten czas cieciorka ją wchłonie i podwoi swoją objętość.
- Po nocy ciecierzycę odcedzamy, przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą do wysokości ziaren i gotujemy. Po pół godzinie cieciorka znów ląduje w sitku, przelewamy ją zimną wodą, do garnka nalewamy nowej i gotujemy kolejne pół godziny z dodatkiem kostki rosołowej, lub na wywarze. Ziarna powinny być miękkie, ale chrupiące.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy się delikatnie zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, aż trochę zmięknie. Posypujemy obficie słodką i ostrą papryką i nadal chwilę smażymy.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki i suszoną bazylię – wszystko razem jeszcze przez chwilę podgrzewamy na patelni, po czym przelewamy do wywaru z ciecierzycą, dodajemy kukurydzę i chwilę gotujemy doprawiając do smaku solą i obficie pieprzem.
SPRAWDŹ PRZEPIS : 8 produktów, które zawierają najwięcej soli >>>