Sos paprykowy według naszego przepisu sprawia, że nawet zwykła kanapka nagle nabiera z nim wyjątkowego smaku. Sos generalnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie ketchup, czyli do kanapek, hot dogów, mięs czy wędlin ryb.
składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 - 2 szt. papryczki chili
- 2 cebule
- 150 g czosnku (2 główki)
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
DODATKI
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju
- przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry, nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonego pieprzu
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















