Przepis na piróg biłgorajski jest tani i prosty w przygotowaniu. Zapraszam do skorzystania z przepisu i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 20 g drożdży
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 700 g ziemniaków
- 500 g kaszy gryczanej
- 350 g sera twarogowego
Przygotowanie:
Farsz: Ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie.
Wygnieść, dodać kaszę, smalec, pozostawić pod przykryciem, by kasza napęczniała i zmiękła. Dodać ser, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, jajka u dobrze wymieszać.
Ciasto: Drożdże rozkruszyć, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut. Podawać na ciepło, można z sosem grzybowym, bądź śmietaną.