Pierwsza pizza podobna smakiem do współczesnej została przygotowana w 1889 roku przez Raffaela Esposito. Jej podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Nazwano ją margherita. W artykule prezentujemy kolejny znakomity przepis na pizzę. Tym razem z cebulą, grzybami, kiełbasą, serem, ogórkami i papryką.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki maki
- 5 dag drożdży
- olej
- łyżka cukru
- keczup
- jajko
- sól
- pieprz
- 15 dag.grzybów
- 4 ogórki konserwowe
- mały słoik papryki konserwowej
- 30 dag startego żółtego sera
- cebula
- przyprawa do pizzy
- rozmaryn
- majeranek
- 15 dag kiełbasy
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko podgrzewamy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut.
- Do reszty mąki dodajemy rozczyn, jajko, 4 łyżki oleju i solimy.
- Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Cebulę, grzyby i kiełbasę kroimy i podsmażamy.
- Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
- Ciasto rozwałkujemy, wykładamy na blachę. Smarujemy keczupem i olejem.
- Kolejno wykładamy: ser, grzyby z cebulę i kiełbasę, pokrojone w paski ogórki i paprykę.
- Posypujemy przyprawami, rozmarynem i resztą sera.
- Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.