Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pizza kolorowa

Pierwsza pizza podobna smakiem do współczesnej została przygotowana w 1889 roku przez Raffaela Esposito. Jej podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Nazwano ją margherita. W artykule prezentujemy kolejny znakomity przepis na pizzę. Tym razem z cebulą, grzybami, kiełbasą, serem, ogórkami i papryką.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki maki
  • 5 dag drożdży
  • olej
  • łyżka cukru
  • keczup
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag.grzybów
  • 4 ogórki konserwowe
  • mały słoik papryki konserwowej
  • 30 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • przyprawa do pizzy
  • rozmaryn
  • majeranek
  • 15 dag kiełbasy


PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko podgrzewamy. Mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut.
  2. Do reszty mąki dodajemy rozczyn, jajko, 4 łyżki oleju i solimy.
  3. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Cebulę, grzyby i kiełbasę kroimy i podsmażamy.
  5. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
  6. Ciasto rozwałkujemy, wykładamy na blachę. Smarujemy keczupem i olejem.
  7. Kolejno wykładamy: ser, grzyby z cebulę i kiełbasę, pokrojone w paski ogórki i paprykę.
  8. Posypujemy przyprawami, rozmarynem i resztą sera.
  9. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.