- 35 dag mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 20 ml oliwy
Filing:
- 5 pomidorów
- 10 dag szynki
- 15 dag mrożonych krewetek i małży
- 1 puszka filetów anchois
- 20 dag sera mozzarella
- 10 dag pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 10 oliwek zielonych nadziewanych papryką i czarnych bez pestek
- 20 ml soku z cytryny
- 30 ml oliwy
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę, masło, mleko z drożdżami, sól wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić na 30-45 min. w ciepłe miejsce i przykryć papierem śniadaniowym. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Krewetki i małże rozmrozić, umyć i osączyć. Szynkę pokroić w grube paski, a ser w cieniutkie paseczki. Filetami anchois owinąć czarne oliwki. Zielone pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i podusić na patelni. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto, a brzegi delikatnie zawinąć do wewnątrz. Posmarować uduszonymi pomidorami, ułożyć wszystkie składniki bez małży. Całość polać olejem z anchois i piec 25-30 min. w piekarniku w temp.230 st.C, potem ułożyć małże i piec ok.3 min.