Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

Pomidorki faszerowane kozim serem

Pomidorki faszerowane kozim serem

Kasztany

Kasztany

Ciasto z jabłkiem

Ciasto z jabłkiem

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Szarlotka z kremem

Szarlotka z kremem

Ciasto bezowe

Ciasto bezowe

Japoński truskawkowy deser z białek

Japoński truskawkowy deser z białek

Zielony deser

Zielony deser

Racuchy z jabłkami z sosem malinowym

Racuchy z jabłkami z sosem malinowym

Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem

Prosta pizza domowa

Prosta pizza domowa

Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

Tuńczykowe kotlety

Tuńczykowe kotlety

Polędwiczki wołowe

Polędwiczki wołowe

Pizza z mięsem

Ciasto:

  • ćwierć paczuszki drożdży
  • pół szklanki przegotowanej letniej wody
  • dwie łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • dwie szklanki mąki (pszennej lub tortowej)

Farsz:

  • pół kg mięsa mielonego
  • cebula
  • papryczka chilli
  • 4 duże pieczarki
  • sól, pieprz i inne przyprawy (polecam cząber, bazylię i zioła prowansalskie)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • oliwki czarne i zielone

Dodatki:

  • przecier pomidorowy
  • pół kg startego żółtego sera

Drożdże rozetrzeć z cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Dolewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach wsypujemy sól i mąkę – mieszając dodajemy olej. Jeśli ciasto jest kleiste dodajemy mąki. Ciasto powinno być dobrze wyrobione (nie kleić się do rąk a zarazem nie być zbyt twarde). Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut. W tym czasie podsmażamy mięso na patelni. Gdy mięso się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy wraz z papryczką chilli i kukurydzą. Po 10 minutach odstawiamy do wystudzenia. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok 0,5cm. Następnie smarujemy cienko przecierem pomidorowym i posypujemy odrobiną przypraw. Na posmarowane ciasto kładziemy cieniutką warstwę startego sera (bardzo cienką) i nakładamy farsz. Na koniec posypujemy serem. Pizzę pieczemy w piekarniku o temperaturze ok 200 stopni przez 30 do 40 minut. Radziłabym nie kłaść pizzy bezpośrednio na blasze ale na papierze do pieczenia. Do upieczonej pizzy polecam ostry sos pomidorowy mojego autorstwa. Życzę smacznego.