Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pizza po góralsku z plasterkami oscypka

Pizza jest specjałem kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest ona przyrządzana na cieście drożdżowym, polana sosem pomidorowym i posypana tartym serem mozzarella. Nasz przepis urozmaiciliśmy cebulą, wędliną, pieczarkami i oscypkiem.

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • sól
  • 3 dag.drożdży
  • 3,5 łyżki oleju
  • 0,5 okrągłego oscypka
  • 3 duże pieczarki
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 5 plasterków wędliny
  • 0,5 cebuli
  • keczup
  • przyprawa do pizzy
  • sosy: ziołowy i meksykański

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wsypujemy do miski.Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy olej i szklankę letniej wody,mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy.
  3. Oscypka i pieczarki kroimy w plastry,cebulę i wędlinę w małą kostkę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
  5. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto.
  6. Równomiernie rozsmarowujemy cienką warstwę keczupu, posypujemy przyprawą do pizzy.
  7. Kolejno warstwami układamy: cebulę, wędlinę, pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy żółtym serem.
  8. Pizzę pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, aż żółty ser się lekko przyrumieni.
  9. Podajemy z sosami: ziołowym i meksykańskim.