Pizza jest specjałem kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest ona przyrządzana na cieście drożdżowym, polana sosem pomidorowym i posypana tartym serem mozzarella. Nasz przepis urozmaiciliśmy cebulą, wędliną, pieczarkami i oscypkiem.
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki
- sól
- 3 dag.drożdży
- 3,5 łyżki oleju
- 0,5 okrągłego oscypka
- 3 duże pieczarki
- 15 dag startego żółtego sera
- 5 plasterków wędliny
- 0,5 cebuli
- keczup
- przyprawa do pizzy
- sosy: ziołowy i meksykański
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wsypujemy do miski.Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy olej i szklankę letniej wody,mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Cebulę i pieczarki obieramy.
- Oscypka i pieczarki kroimy w plastry,cebulę i wędlinę w małą kostkę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto.
- Równomiernie rozsmarowujemy cienką warstwę keczupu, posypujemy przyprawą do pizzy.
- Kolejno warstwami układamy: cebulę, wędlinę, pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy żółtym serem.
- Pizzę pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, aż żółty ser się lekko przyrumieni.
- Podajemy z sosami: ziołowym i meksykańskim.