Zapewne znajdziesz w swojej kuchni warzywa, które doskonale będą smakowały na puszystym cieście pizzy. Oto bezmięsna pizza na bogato!
składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 4 gram drożdży suchych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- bakłażan
- cukinia
- papryka
- pomidor
- szpinak
- czosnek
- rukola
- bazylia
przyrządzanie:
CIASTO
- Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać.
- Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę.
- Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.
- Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć).
- Formę na pizzę lub blasze posmarować oliwą i rozciągnąć ciasto tak, aby przykryło całą formę.
SOS
- Posiekać ząbek czosnku.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek przez około 2 minuty.
- Dodać pomidory z puszki i liście bazylii.
- Doprowadzić do wrzenia i dodać sól oraz pieprz.
- Za pomocą zwykłego sitka przetrzeć sos pomidorowy.
- Sos wlać do garnka i podgrzewać, aż uzyska jednolitą konsystencję.
PIZZA
- Rozgrzać piekarnik do 220℃
- Warzywa pociąć na plastry i grillować na patelni.
- Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i wybrane dodatki.
- Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pizza z kurczakiem i sosem śmietanowym