Ciasto:
- ćwierć paczuszki drożdży
- pół szklanki przegotowanej letniej wody
- dwie łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- dwie szklanki mąki (pszennej lub tortowej)
Farsz:
- pół kg mięsa mielonego
- cebula
- papryczka chilli
- 4 duże pieczarki
- sól, pieprz i inne przyprawy (polecam cząber, bazylię i zioła prowansalskie)
- puszka kukurydzy konserwowej
- oliwki czarne i zielone
Dodatki:
- przecier pomidorowy
- pół kg startego żółtego sera
Drożdże rozetrzeć z cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Dolewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach wsypujemy sól i mąkę – mieszając dodajemy olej. Jeśli ciasto jest kleiste dodajemy mąki. Ciasto powinno być dobrze wyrobione (nie kleić się do rąk a zarazem nie być zbyt twarde). Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut. W tym czasie podsmażamy mięso na patelni. Gdy mięso się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy wraz z papryczką chilli i kukurydzą. Po 10 minutach odstawiamy do wystudzenia. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok 0,5cm. Następnie smarujemy cienko przecierem pomidorowym i posypujemy odrobiną przypraw. Na posmarowane ciasto kładziemy cieniutką warstwę startego sera (bardzo cienką) i nakładamy farsz. Na koniec posypujemy serem. Pizzę pieczemy w piekarniku o temperaturze ok 200 stopni przez 30 do 40 minut. Radziłabym nie kłaść pizzy bezpośrednio na blasze ale na papierze do pieczenia. Do upieczonej pizzy polecam ostry sos pomidorowy mojego autorstwa. Życzę smacznego.