Przepis na tradycyjną pizze z pieczarkami.
składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta przypraw do pizzy
- sól
- pół łyżki cukru
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do pizzy
- szynka
- pieczarki
- papryka
- kukurydza z puszki
- ser żółty
przyrządzanie:
- Drożdże rozprowadź w pół szklanki letniej przegotowanej wody, wsyp do tego pół łyżki cukru.
- Mąkę, drożdże i jajka zagnieć, dodaj szczyptę soli i szczyptę przypraw do pizzy. Możesz dolać trochę oleju. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Podziel je na dwie części, rozwałkuj i ułóż na dwóch blachach wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułka tartą.
- Posmaruj ciasto koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Potem ułóż nadzienie.
- Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni C, potem zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut.