Efektowna zarówno pod względem smaku i wyglądu pizza z koktajlowymi pomidorkami i pesto z bazylii.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: maksymalnie 2,5 godz - zależnie od wariantu
liczba porcji: 2
składniki:
100 g mozzarelli (patrz także składniki ciasta i sosu)
100 g pomidorków koktajlowych
2 cebulki
kilka łyżek pesto z bazylii (produkt gotowy)
kilka listków bazylii do dekoracji
przyrządzanie:
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. W przypadku obu placków posypać tak przygotowany spód rozdrobnionym serem mozzarella. . Cebulkę pokroić w piórka i również rozłożyć. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Nastepnie na cieście ułożyć pokrojone na połówki pomidorki oraz. rozsmarować kilka łyżek pesto. Piec jeszcze przez 5 minut. Udekrować kilkoma listkami bazylii.