Placek po cygański na duży głód.

składniki:
Placki ziemniaczane
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 kg mięsa gulaszowego
- 3 cebule
- 3 marchewki
- puszka groszku konserwowego
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do masy wbij jajka, dodaj mąkę i przyprawy do smaku- wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nałóż kilka łyżek masy aby powstał placek. Smaż na złoty kolor.
- Przygotuj gulasz. Umyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę, obsmaż na tłuszczu.
- Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, podsmaż.
- Mięso i cebulę włóż do garnka, podlej woda, przypraw i duś na małym ogniu.
- Po pół godziny dodaj pokrojona w kostkę marchewkę, oraz groszek konserwowy. Duś razem do miękkości.
- Gdy mięso będzie gotowe, gulasz zagęść dwiema łyżkami mąki rozrobionej w wodzie, zagotuj.
- Na ciepły placek ziemniaczany wyłóż ciepły gulasz.
- Na wierzch połóż łyżkę kwaśnej śmietany.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














