Placek po cygański na duży głód.
składniki:
Placki ziemniaczane
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 kg mięsa gulaszowego
- 3 cebule
- 3 marchewki
- puszka groszku konserwowego
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do masy wbij jajka, dodaj mąkę i przyprawy do smaku- wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nałóż kilka łyżek masy aby powstał placek. Smaż na złoty kolor.
- Przygotuj gulasz. Umyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę, obsmaż na tłuszczu.
- Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, podsmaż.
- Mięso i cebulę włóż do garnka, podlej woda, przypraw i duś na małym ogniu.
- Po pół godziny dodaj pokrojona w kostkę marchewkę, oraz groszek konserwowy. Duś razem do miękkości.
- Gdy mięso będzie gotowe, gulasz zagęść dwiema łyżkami mąki rozrobionej w wodzie, zagotuj.
- Na ciepły placek ziemniaczany wyłóż ciepły gulasz.
- Na wierzch połóż łyżkę kwaśnej śmietany.