Pumpkin pie, czyli placek dyniowy serwowany w Stanach Zjedonoczonych w dniu Święta Dziękczynienia. Spróbowaliśmy i polecamy!
składniki:
- Na kruche ciasto na placek dyniowy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki zimnego masła
- 5 łyżek lodowatej wody
- Na nadzienie do placka dyniowego:
- 2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 2 roztrzepane jaja
przyrządzanie:
- Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.
- Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.
- Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
- Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.