Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Placek serowy

Aromatyczny placek z serowym nadzieniem na kruchym spodzie  nie tylko znakomicie smakuje, ale - posypany ziarenkami słonecznika - efektownie wygląda.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut przygotowanie + 1 godz. na chłodzenie ciasta i 40 minut na pieczenie

liczba porcji: 6

składniki:
250 g mąki
300 g sera typu gouda
1 cebula
1 mały por
2 jaja
1 szklanki mleka
100 ml śmietany kremówki
120 g masła
1 łyżka oleju
1 łyżka ziarenek słonecznika
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Z mąki, masła, odrobiny soli i 3 łyżek zimnej wody szybko zagnieść kruche ciasto, które uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.


W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Por oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Wymieszać z cebulą i startym na tarce serem. Doprawić gałką, pieprzem i solą.


Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i łyżką mąki. Doprawić mocno do smaku.


Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy o średnicy ok. 25 – 28 cm. Ponakłuwać widelcem  i wstawić na  10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.

Na podpieczonym cieście rozłożyć farsz cebulowo  – serowy i polać całość przygotowanym sosem. Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika. Następnie posypać ziarenkami słonecznika lub pestkami dyni i piec kolejne 20 minut. Podawać na gorąco.