Aromatyczny placek z serowym nadzieniem na kruchym spodzie nie tylko znakomicie smakuje, ale - posypany ziarenkami słonecznika - efektownie wygląda.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut przygotowanie + 1 godz. na chłodzenie ciasta i 40 minut na pieczenie
liczba porcji: 6
składniki:
250 g mąki
300 g sera typu gouda
1 cebula
1 mały por
2 jaja
1 szklanki mleka
100 ml śmietany kremówki
120 g masła
1 łyżka oleju
1 łyżka ziarenek słonecznika
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Z mąki, masła, odrobiny soli i 3 łyżek zimnej wody szybko zagnieść kruche ciasto, które uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Por oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Wymieszać z cebulą i startym na tarce serem. Doprawić gałką, pieprzem i solą.
Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i łyżką mąki. Doprawić mocno do smaku.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy o średnicy ok. 25 – 28 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Na podpieczonym cieście rozłożyć farsz cebulowo – serowy i polać całość przygotowanym sosem. Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika. Następnie posypać ziarenkami słonecznika lub pestkami dyni i piec kolejne 20 minut. Podawać na gorąco.