Pyszne ciasto, warte wypróbowania.
składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki
- litr mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1,5 kostki masła
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki oprócz mąki utrzyj na parze- mniejszy garnek włóż do większego garnka z gotującą się wodą.
- Dodaj 1,5 szklanki mąki i dalej ucieraj.
- Dokładnie wymieszaj ciasto i wylej na stolnicę na pozostałą część mąki i dokładnie wyrób ciasto.
- Podziel ciasto na siedem części tak aby jedna część była trochę mniejsza.
- Każdą część rozwałkuj na cienki placek i piecz oddzielnie po 5 minut.
- 3/4 litra mleka zagotuj, do pozostałej części dodaj mąki, jajka, cukier i cukier waniliowy.
- Ugotuj budyń.
- Gdy przestygnie, utrzyj go z masłem, przełóż masą placki, a na wierzch posyp startym na tarce najmniejszym plackiem.