Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda.
liczba porcji: 12
składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 jaj
- 2 szkalnki cukru
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 torbek cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej smietany
- 5 gruszek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego
przyrządzanie:
Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.