Ciasto z rabarbarem to pyszny pomysł na zakończenie sezonu owocowego.
składniki:
- 3 szklanki - mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 6 łyżek - cukru pudru
- 250 g - masła
- 6 - żółtek
- szczypta soli
- laska wanilii
- 800 g - obranego rabarbaru
przyrządzanie:
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.