Ciekawa propozycja na przygotowanie placków po węgiersku.
składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- sos słodko- kwaśny
- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Pieczarki pokrój w plastry i podduś na tłuszczu razem z cebulką. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż.
- Dodaj pieczarki. Przesmaż razem. Dodaj sos słodko- kwaśny. Wymieszaj wszystko razem, dopraw.
- Na tarce zetrzyj ziemniaki, cebulę i czosnek. przypraw solą i pieprzem.
- Wbij 2 jajka, dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wymieszaj. Na patelnię wlej olej i usmaż placki.