Ciekawe danie- smaczne i bardzo sycące.
składniki:
Placki
- 100 g kaszy gryczanej
- bulion grzybowy
- 5 łyżek tartego parmezanu
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 10 podgrzybków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- pół szklanki śmietanki 18%
- 2 łyżki koperku do dekoracji
przyrządzanie:
- Zagotuj wodę z bulionem, włóż woreczek z kaszą i gotuj 20 minut.
- Kaszę wsyp do miski, ostudź, dodaj tarty parmezan i jajko, dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Grzyby pokrój na kawałki, posól i smaż na oliwie, aż się zarumienią.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek i masło, przesmaż chwilkę mieszając.
- Do podsmażonych grzybów wlej pół szklanki wody, zagotuj, dodaj sól, wlej śmietanę.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, dopraw pieprzem.
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę smaż placuszki.
- Placku ułóż na talerzu i polej sosem grzybowym.