Placuszki z kwiatami dzikiego, czarnego bzu. Słodki pomysł na śniadanie. Jeśli macie do nich dostęp- koniecznie przetestujecie przepis.
składniki:
- 20 kiści kwiatów czarnego bzu
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
przyrządzanie:
- Kwiaty czarnego bzu opłukać i poczekać, aż obciekną.
- Wymieszać jajka, mąkę, mleko, wodę, cukier, proszek do pieczenia.
- Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki.
- Kiście kwiatów zanurzać w cieście, trzymając za ogonek. Następnie kłaść na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczyć i nożyczkami odciąć ogonek.
- Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, na złoto.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Placki ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem. Podawać od razu po usmażeniu.