Ciekawa "wariacja" na temat znanych chyba wszystkim placków ziemniaczanych ze śmietaną
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g ziemniaków
2 łyzki ziarna sezamowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki
szczypta suszonego tymianku
250 ml śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać również startą cebulę oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wymieszać z rozmąconym jajkiem, mąką oraz sezamem, a także solą, pieprzem i tymiankiem. gdy masa jest za rzadka, dodac ewentualnie nieco mąki. Rozgrzać olej, rozsmarować ok. 2 łyżek masy i smażyć cienkie placki z obu stron na złoty kolor.
Do śmietany dodać majonez, szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy placek nałożyć łyżkę sosu. Podawać natychmiast.