Przepis na placki z ryżu i sera, sycąca przekąska lub danie główne

składniki:
- szklanka ryżu
- 5-10 dag pikantnego sera żółtego
- 2 jajka
- średni pomidor
- 1-2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- przyprawa uniwersalna do potraw
- pieprz
przyrządzanie:
- Ryż przepłukać na sitku, odsączyć, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty świerzo zmielonego pieprzu.
- Dobrze odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek umyć, posiekać. Gdy ryż będzie chłodny, wymieszać go z jajkami, serem, szczypiorkiem i tartą byłką. Dodać pieprz i przyprawy.
- Na patelni rozgrzać masło, nakładać łyżką przygotowaną masę i formować małe placuszki. Patelnię przykryć, smażyć na małym ogniu, aż się zetną. Można jeść same lub z dodatkami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














