Przepis na placki z ryżu i sera, sycąca przekąska lub danie główne
składniki:
- szklanka ryżu
- 5-10 dag pikantnego sera żółtego
- 2 jajka
- średni pomidor
- 1-2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- przyprawa uniwersalna do potraw
- pieprz
przyrządzanie:
- Ryż przepłukać na sitku, odsączyć, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty świerzo zmielonego pieprzu.
- Dobrze odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek umyć, posiekać. Gdy ryż będzie chłodny, wymieszać go z jajkami, serem, szczypiorkiem i tartą byłką. Dodać pieprz i przyprawy.
- Na patelni rozgrzać masło, nakładać łyżką przygotowaną masę i formować małe placuszki. Patelnię przykryć, smażyć na małym ogniu, aż się zetną. Można jeść same lub z dodatkami.