Ciekawa przystawka, w której delikatny smak sera łączy się i intensywnie doprawiona papryką.
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
250 g żółtego sera (może być wędzony)
1 jaj
4-5 łyżek bułki tartej
olej
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ocet winny
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Ser pokroić na plastry grubości około 1 cm. Maczać w rozbełtanym z odrobiną soli jajku. Obtoczyć w bułce tartej. Panierkę mocno docisnąć, aby nie odeszła w trakcie smażenia. Ser kłaść na gorący olej na patelnię teflonową. Smażyć na złoty kolor z obu stron, uważając przy przekładaniu.
W celu przygotowania sałatki papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kwadratowe, małe kawałki. Oliwę wymieszać z octem, przecisnąć do niej ząbki czosnku. Mocno doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać paprykę.
uwagi:
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, więc dobrze przygotować ją nieco wcześniej i włożyć do lodówki, tym bardziej, że ser smaży się błyskawicznie.