Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Płatki z amarantusa – zamiast tradycyjnej owsianki

Amarantus lub szarłat to roślina należąca do rodziny szarłatowatych. Uprawiany jest jako roślina ozdobna i jadalna. Na rynku można spotkać m.in. płatki i mąkę z amarantusa. Tych pierwszych używa się np. do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup i kotletów.

Płatki z amarantusa – zamiast tradycyjnej owsianki

Płatki z amarantusa firmy Szarłat mogą z powodzeniem zastąpić płatki owsiane w śniadaniowym menu wielbicieli tej potrawy w wersji gotowanej. Ze względu na zawartość skrobi powinny być – w przeciwieństwie do owsianych – poddane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu albo smażeniu. Można ich używać do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup oraz kotletów – mielonych albo panierowanych. Wzbogacą smak i podniosą wartość odżywczą potraw, docenią je wegetarianie i weganie.

Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu. W tym również lizynę – odpowiedzialną za prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży – oraz metioninę i tryptofan.

Płatki z amaranatusa nie zawierają glutenu – w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż – mogą je więc spożywać osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E), a także w żelazo i wapń.

Opakowanie Płatków z amarantusa zawierające 250 g kosztuje ok. 8 zł.