Ciekawa propozycja na przygotowanie ryby.
składniki:
- 1 kg płoci
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 5 łyżek mąki
- olej
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1,5 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżka soli
- cebula
- marchewka
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
przyrządzanie:
- Ryby oczyść, umyj, odetnij głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę natrzyj wewnątrz przyprawą do ryb i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż ryby po 5 minut z każdej strony.
- Marchew i cebulę pokrój w plasterki. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, zielem, liściem laurowym, cebulą i marchewką- gotuj 5 minut, a następnie wlej ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
- Usmażone ryby ułóż w słoju i zalej gorącą marynatą.
- Zakręć słój i postaw go na zakrętce.
- Gdy wystygnie, wstaw do lodówki na minimum 5- 7 dni.