Płonące naleśniki to danie na każda okazję. Jest to deser łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Naleśniki polewamy koniakiem, zapalamy i płonące podajemy na stół.
Składniki na naleśniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szklanka mąki
- kilka łyżek wody mineralnej z gazem
- łyżka oliwy do smarowania patelni
Składniki na nadzienie:
- 15 dag orzechów łuskanych
- 6 łyżek miodu
- polewa czekoladowa
- kieliszek koniaku
- garść rodzynek
Przygotowanie:
- Przygotować naleśniki, mieszając starannie wszystkie składniki i smażąc je na posmarowanej oliwą patelni.
- Orzechy zemleć na miazgę. Każdy naleśnik posmarować miodem, posypać łyżką mielonych orzechów i złożyć na czworo.
- Nadziane naleśniki ułożyć na żaroodpornym półmisku.
- Przygotować polewę czekoladową i zalać nią naleśniki, posypać rodzynkami.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, polać koniakiem i podpalić, płonące podawać na stół.