Podpłomyki smażymy na suchej patelni z każdej strony, do momentu aż powstaną charakterystyczne brązowe plamy. Tak przygotowane podpłomyki możemy podać jako dodatek do zupy, sałatki lub zapiec w piekarniku z ulubionymi dodatkami.
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Do miski przesiewam mąkę,sól, wlewam wodę i zagniatam. Dodaję olej i ponownie zagniatam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
- Ciasto kroję na mniejsze kawałki, cienko wałkuję i smażę na suchej patelni z każdej strony.
- Piekarnik nagrzewam do 160 stopni.
- Na blaszce układam podpłomyki, dodaję ulubione składniki: sos pomidorowy,kapary,cebula,rukola,suszone pomidory,parmezan i wkładam do piekarnika. Podpłomyki piekę do czasu,aż ser się roztopi
uwagi: