Pokrzywa. Roślina, którą kojarzymy przede wszystkim z nieprzyjemnym kłuciem i bolesnymi bąblami. Mało kto wie, że pokrzywa posiada cudowne właściwości i jest złotym lekiem dla alergików. Poznaj więcej zalet tego ziela i dowiedz się co możesz z niego przyrządzić!
Lek dla alergików
Od wielu lat pokrzywa stosowana jest w leczeniu objawów alergii, zwłaszcza kataru siennego. Mówi się, że nie ma nic skuteczniejszego na katar alergiczny, niż właśnie pokrzywa. Jest głównym składnikiem wielu leków, które w przeciwieństwie do standardowych środków, nie powodują senności i wysokiego ciśnienia. Pokrzywa sprzyja leczeniu przerostu prostaty, zapaleniu pęcherza moczowego a nawet w leczeniu choroby Alzheimera.
To nie koniec leczniczych właściwości tej parzącej rośliny. Pokrzywa znana nam jest jako składnik szamponów i odżywek. Kosmetyki z dodatkiem pokrzywy zapobiegają przetłuszczaniu się włosów i hamują łysienie. A jak wykorzystać ją w kuchni?
Na następnej stronie dowiesz się co można przyrządzić z pokrzywy!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















