Pokrzywa. Roślina, którą kojarzymy przede wszystkim z nieprzyjemnym kłuciem i bolesnymi bąblami. Mało kto wie, że pokrzywa posiada cudowne właściwości i jest złotym lekiem dla alergików. Poznaj więcej zalet tego ziela i dowiedz się co możesz z niego przyrządzić!
Skuteczny napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy pomaga w walce z anemią, dlatego szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z niedoborem żelaza. Oprócz tego zwiększa apetyt i doskonale oczyszcza układ trawienny. Regularne picie naparu poprawia pracę żołądka, wątroby i trzustki,a także sprzyja odprowadzaniu złogów żółciowych.
Wyciąg z pokrzywy może być stosowany bezpośrednio na skórę. Okłady z wyciągu łagodzą podrażnienia i uczulenia. Wcieranie naparu w głowę wspomaga leczenie łojotoku i łupieżu. Jeżeli masz zapalenie jamy ustnej lub afty, to koniecznie stosuj płukanki doustne.
Zielony napar jest złotym lekiem dla osób, które prowadzą stresujący tryb życia. Pokrzywa obniża ciśnienie, poprawia krążenie, rozluźnia mięśnie i uspakaja. Jak więc przygotować idealny napar?
Potrzebne będą świeże liście pokrzywy i wrząca woda. Napar parzy się bardzo krótko – do 1 minuty. W przypadku suszonej pokrzywy trochę dłużej – około 5 minut. Napar najlepiej pić codziennie na czczo.
Możesz także przygotować gęsty sok z pokrzywy, o intensywnym, zielonym kolorze. W tym przypadku wykorzystaj młode i świeże pędy pokrzywy, które najlepiej zmiksować blenderem. Pij maksymalnie jeden kieliszek każdego dnia.
Na następnej stronie poznasz nowy przepis z pokrzywą!