Pokrzywa. Roślina, którą kojarzymy przede wszystkim z nieprzyjemnym kłuciem i bolesnymi bąblami. Mało kto wie, że pokrzywa posiada cudowne właściwości i jest złotym lekiem dla alergików. Poznaj więcej zalet tego ziela i dowiedz się co możesz z niego przyrządzić!
Sałatka z pokrzywy
Sałatkę z pokrzywy coraz częściej znajdziemy w restauracyjnym menu. Niestety w naszych domach widywana jest bardzo rzadko. Świeże liście pokrzywy doskonale smakują w towarzystwie cebuli, fasoli, pomidorów i sera feta. Koniecznie sprawdź jak zrobić pyszną sałatkę z śródziemnomorskimi dodatkami!
Zobacz: Śródziemnomorska sałatka z pokrzywą
Dania główne
Pokrzywa z powodzeniem może zastąpić szpinak i odświeżyć Twoje potrawy. A może następnym razem dodasz klika liści pokrzywy do jajecznicy? Z pewnością będzie to bardzo zdrowe śniadanie! Wykorzystaj liście ziela do farszu na pierogi, pieczonych ziemniaków lub dorzuć pokrzywę do śmietankowego twarożku. Zobacz jak zrobić zupę z pokrzywy!
Zobacz: Zupa krem z pokrzywy
Pokrzywa nie tylko posiada cenne właściwości, ale bardzo dobrze smakuje. Skoro wiesz już jak cennym zielem jest ta roślina, to koniecznie wprowadź ją do swojego menu!